Bosnian Danish English French German Italian Turkish
Notice: Undefined variable: useDefList in /hsphere/local/home/ossuljocilic/suljocilic.com.ba/templates/jsn_epic_free/html/com_content/category/blog_item.php on line 43

U periodu od 30.9. - 4.10. 2019. godine u našoj školi boravila je grupa iz Republike Turske u
sastavu direktora škole Bayram Cetin i tri nastavnika, 11 učenika iz škole Hayriye Kayrakli ,
te visoki zvaničnici ministar obrazovanja Mehmet Yilmaz, te zamjenik ministra.

Timpovodom u našoj školi je upriličen doček na kojem se direktor naše škole riječima
dobrodošlice i zahvale obratio gostima. Nakon obilaska škole, u trening centru održan je
sastanak na kojem je razgovarano o implementaciji projekta e-učionica za čiju nabavku je
Općina Bagcilar iz Istanbula obezbijedila sredstva u iznosu od 10 000,00 eura.

Učenici su bili smješteni kod porodica učenika - domaćina. U toku svog boravka gosti su posjetili grad
Jablanicu, muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“,te kulturno-historijske znamenitosti grada
Sarajeva, Mostara i Blagaja.

 

Notice: Undefined variable: useDefList in /hsphere/local/home/ossuljocilic/suljocilic.com.ba/templates/jsn_epic_free/html/com_content/category/blog_item.php on line 43

Predstavnice “IT Girls” inicijative i “Bit Alijanse” obišle su osnovne škole širom BiH gdje su učenicima i učenicama i nastavnicama i nastavnicima uručile po deset Arduino setova namijenjenih učenju programiranja i kreiranju elektronskih sklopova. U novembru 2018. godine predstavnice inicijative “IT Girls”, koju podržavaju tri UN agencije – UNDP, UNICEF i UN Women, zajedno s “Bit Alijansom” pokrenule su crowdfounding kampanju „IT Girls dolaze u vaše škole“ kako bi obezbijedili Arduino setove za devet škola i potaknuli djevojčice da se bave naukom, tehnologijom, inžinjerstvom i matematikom. Nakon uspješnog odziva skupila su se sredstva i za opremanje 10.  škole Arduino setovima.

Preuzeto sa i više na linku http://itgirls.ba/it-girls-sirom-bih-donirale-arduino-setove/ 

 

Notice: Undefined variable: useDefList in /hsphere/local/home/ossuljocilic/suljocilic.com.ba/templates/jsn_epic_free/html/com_content/category/blog_item.php on line 43

Istraživanje TIMSS 2019 (Trends in International Mathematics and Science Study) – je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka koje se  provodi  u sklopu organizacije IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) – Međunarodno udruženje za vrednovanje obrazovnih postignuća. 

Riječ je o nezavisnoj međunarodnoj organizaciji koja okuplja nacionalne istraživačke institucije i različite vladine agencije koja slična istraživanja o učeničkim postignućima provodi još od 1959. godine. U Bosni i Hercegovini TIMSS je prvi put realizovan 1995.godine i od tada nam pruža podatke svake četvrte godine o postignućim učenika četvrtog i osmog razreda osnovne škole. Osmišljeno je da mjeri razlike između različitih sistema obrazovanja s ciljem da se unaprijedi nastava matematike i prirodnih nauka.

U TIMSS 2019 istraživanju učestvovalo je  više od 60 zemalja, uključujući  Bosnu i Hercegovinu, 178 škola u BiH, 336 odjeljenja i preko 6000 učenika.  Testiranje je zahtjevalo određenu pripremu i preduslove za provođenje. Održani su roditeljski sastanci na kojima su roditelji učenika  dali saglasnost i popunili upitnike kako bi se realizovalo testiranje. Školski koordinator je bila pomoćnica direktora Lejla Budim, a testator pedagog Dženana Islamović.

Uzorak odjeljenja su bili IV1 i IV2 razred. Testiranje je realizovano 22. maja 2019. godine sa početkom u 9:00 sati. Testiranju je prisustvovao i kontrolor Ivana Zečević.   

 

Notice: Undefined variable: useDefList in /hsphere/local/home/ossuljocilic/suljocilic.com.ba/templates/jsn_epic_free/html/com_content/category/blog_item.php on line 43

 

U povodu početka nove školske godine 2019/2020. Općinski načelnik Salem Dedić, u ponedjeljak 2.9.2019. godine,  posjetio je Osnovnu školu „Suljo Čilić“ i tom prilikom  uručio školske  knjige  jablaničkim prvačićima i njihovim roditeljima, kojih je ove godine 81.

Za sve njih, ove školske  godine  udžbenici su  besplatni, a u planu je da od naredne školske godine besplatne udžbenike dobiju svi učenici od prvog do petog razreda. U sklopu obilaska škole, Općinski načelnik je posjetio savremeni kabinet za informatiku,  čijem su opremanju značajno doprinjeli predmetni nastavnik i  tehničko osoblje škole.


Ovim povodom Općinski načelnik je rekao:
„U prilici smo da našim prvačićima na početku nove školske godine, za njih ukupno 81, dodjelimo udžbenike. To je podrška koju Općina Jablanica čini već duži period i što je minimum naše obaveze prema djeci koja započinju svoje školovanje. Sretan sam i zadovoljan da imamo ukupno 81. djete u Osnovnoj školi „Suljo Čilić“ u Jablanici,  da smo zajedno sa njihovim roditeljima, direktorom škole, nastavnicima  i učiteljicama, mogli prisustvovati simboličnom činu koji je, mi cjenimo bitna, i poruka za malu djecu. U razgovoru sa direktorom i Školskim odborom smo procjenili da  briga lokalne zajednice mora biti još veća i  u tom pravcu inicijativu uprave škole mislimo  implementirati u budžetu 2020. godine kada ćemo predviditi u narednoj školskoj godini nabavku udžbenika za učenike do petog razreda. Takođe, uz zadovoljstvo da sam posjetio Osnovnu školu, drago mi je da sam u društvu direktora, nastavnika i vrijednog osoblja posjetio jedan od najsavremenijih informatičkih kabineta, koji će našoj djeci sigurno poslužiti da budu dobro informatički obrazovani. Ovo je za svaku pohvalu i ja im se kao Općinski načelnik želim zahvaliti na njihovom vrijednom radu i trudu. Stalno to ističemo, da su naša centralna i područne škole na našem kantonu sigurno najbolje opremljene i u najboljem stanju i mi se  sa tim ponosimo, ali realno treba uvijek pomagati na razne načine, kao što je nabavka redovnog potrošnog materijala, stolova, stolica i dr. U narednom periodu i u Osnovnoj i Srednjoj školi treba predvidjeti određena sredstva, jer Ministarstvo obrazovanja čini koliko može, ali je i obaveza nas kao osnivača da pomažemo koliko možemo. Na kraju, želim od srca, da svim učenicima osnovne škole „Suljo Čilić“  zaželim sreću i uspjeh u narednoj školskoj godini 2019/2020.“

 

Preuzeto sa http://www.jablanica.ba/ba/vijesti-jablanica/iz-opcine/opcinski-nacelnik-urucio-knjige-prvacicima-2019.html 

 

Notice: Undefined variable: useDefList in /hsphere/local/home/ossuljocilic/suljocilic.com.ba/templates/jsn_epic_free/html/com_content/category/blog_item.php on line 43

 

Prvo državno natjecanje u robotici ikad u BiH održano je danas 24.5.2019.g. u Mostaru pod nazivom SPARKreators!  U natjecanju je sudjelovalo preko 120 učenika iz 62 osnovne škole širom BiH. Natjecali su se u dvije skupine - mlađu i stariju, a svi su imali isti zadatak - da što preciznije prođu zadanu stazu koristeći svoje mBot robotiće, i to u što kraćem vremenskom roku.

Ovo su pobjednici i njihove nagrade koje su poklonili SPARK school i SYNC:

MLAĐA SKUPINA (od 1. do 5. razreda)

Prvo mjesto i UBTECH JIMU TankBot Kit osvojio je Benjamin Idrizović, JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica

Našu školu je predstavljao i Danijal Ivković koji je ostvario zapažen rezultat.

 Igrajući se s ovim robotićima i koristeći ih u nastavi, djeca u osnovnoj školi lakše savladavaju zadatke iz matematike, informatike, fizike, hemije, te stiču znanja iz tehnologije i inžinjerstva. Na taj se način pripremaju za tzv. STEM zanimanja - zanimanja budućnosti.

Više na

https://spark.ba/pobjednici-drzavnog-natjecanja-iz-robotike-sparkreators/

Emisiju o navedenom uspjehu uradili su u RTV Jablanica i možete je pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=OUVF4dh1YR4&feature=youtu.be

 

Kontakt forma

  •  Adresa:
   Komune Vejle br. 28
   88420 Jablanica
   Bosna i Hercegovina
  •   Broj Telefona / Fax:  036/752-801
  •   E-mail:  os.cilic@bih.net.ba

Google Karte

2.png9.png9.png3.png2.png1.png
Danas23
Jučer216
Sedmica239
Mjesec3300
Ukupno299321

3
Online

Designed by Adis